Beni Takip Edin !

31 Aralık 2016 tarihli 3. mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan yeni Akademik Teşvik Ödeneği bir önceki yıla göre bazı önemli deşişiklikler içermektedir. Başlıcaları aşağıdaki gibidir. (2015 yılında yayımlanan teşvik ödeneğini buraya yıklayarak inceleybilirsiniz.)

  1. En olumsuz değişiklikten başlamak gerekirse. SSCI dergilerde yayın yapmayı SSCI dışı dergilerde yayın yapma ile neredeyse eşitlemiş. Piyasadaki en derli toplu indeks olan SSCI’ın bu şekilde önemsizleştirilmesi niteliksiz dergilere epey alan açacak gibi duruyor. İndeksiz dergilerin puanı dahi artırılmış. SSCI dergiler arasında etki faktörünün dikkate alınmaması ciddi bir sorun iken, bu dergilerin de ödül söz konusu olunca diğer indeksli dergilere yaklaştırılması Ekran Resmi 2017-01-01 21.57.33kaliteli yayın motivasyonunu sekteye uğratacaktır.
  2. Thomson Reuters’ın yeni çıkan dergileri taradığı ESCI’ye ayrı bir kategori ayrılıp bu dergilerin de aldığı puan diğer indeksli dergilerin üzerinde bir puan ile ödüllendirilmiş.
  3. Hakemli dergi kriteri önemli ölçüde esnetilmiş. “En az beş yıl süreyle düzenli olarak yayımlanmakta olan” yerine “Yılda en az bir kez olmak üzere, son üç yıldır düzenli olarak yayımlanmakta olan” ifadesi getirilmiş, bu yeni dergilere alan açacak bir değişiklik. Ama öte yandan zırt pırt dergi çıkarma trendini de besleyecek.
  4. Ödülün tanımı netleştirilmiş ve “üyeleri arasında araştırmacının alanından uzmanların da bulunduğu bir kurulun değerlendirmesi sonucunda” ibaresi eklenmiş.
  5. Ulusal kitap kriteri epey zorlaşmış. “En az üç yıl ulusal düzeyde düzenli faaliyet yürüten… daha önce aynı alanda farklı yazarlara ait en az beş kitap yayımlamış yayınevini” yerini “En az beş yıl ulusal düzeyde düzenli faaliyet yürüten ve daha önce aynı alanda farklı yazarlara ait en az yirmi kitap yayımlamış yayınevi” ibaresi almış.
  6. Ulusal kitaba bir başka esneklik getirilmiş ve yeni baskılara puan uygulamasına geçilmiş. “İçeriğinde önemli değişiklikler yapılmEkran Resmi 2017-01-01 21.58.27amış kitap ve kitap bölümlerinin tekrar baskıları, başlığı veya ISBN numaraları değişmiş olsa dahi yeniden puanlamada esas alınmaz.” iafedesi yerini “Tekrar baskısı yapılmış kitap veya kitap bölümleri, … puanlanmasında, mevcut değerlendirme yılındaki faaliyet puanının %50’si uygulanır.” ifadesine bırakmış.
  7. Ulusal kitaplarda uluslararası kitaba oranla bir iyileştirmeye gidilmiş. Ulusal kitapların puanları artırılmış ve Uluslararası ders kitabı puanında azalma yapılmış. Sosyal bilimlerde uluslararası ders kitabı yayımı pek olmadığı için araştırmacı lehine bir düzenleme denilebilir.
  8. Kitap bölümü tercümelerine verilen puan kaldırılmış. Kanatimce gereksiz bir teşvikti.
  9. Birden çok yazarlı yayınlarda daha adaletli bir yol seçilmiş. “a) Birinci isim için %100’ü, b) İkinci isim için %75’i, c) Üçüncü isim için %50’si” ifadesi yerine, “a) Birinci isim için %100’ü… c) İkinci isim için %90’ı, ç) Üçüncü isim için %80’i,” ifadesi gelmiş. Benzer düzenleme projeler için de yapılmış.
  10. Atıf konusunda da epey esneklik getirilmiş. yeni düzenlemede şöyle bir ibare var: “Aynı esere bir kitabın veya makalenin farklı bölümlerinde/kısımlarında yapılan atıflar yalnızca bir atıf olarak değerlendirilir. Ancak, bölüm yazarları farklı olan kitaplarda farklı bölümlerde yapılan her bir atıf için ayrı puan değerlendirmesi yapılır.” Puanlara bakıldığında ise atıfların aldığı puanlarda ciddi ölçüde olmasa da bir azalmaya gidilmiş.

Ekran Resmi 2017-01-01 22.04.04Ekran Resmi 2017-01-01 22.02.46

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.